Tävlingar på sajten

Kennelhosta

2010-03-03 07:51 #0 av: TinaH

Nu går det en epedemi av kennelhosta. Detta är en allvarlig hosta bland hundar.

 Kennelhosta 

På kliniken har vi de senaste veckorna haft flera fall av hundar med kennelhosta. Oroliga mattar och hussar ringer då hunden helt plötsligt fått kraftig skrällig hosta och många gånger har hunden sådana besvär att ägaren tror att hunden har satt något i halsen. Hostattackerna slutar ibland i ett kräkförsök, eventuellt kan litet slem hostas upp. Bara det att hunden dricker vatten kan utlösa hosta. En lätt feber kan förekomma men de flesta hundar är annars pigga. Till de flesta djur behövs ingen behandling utom möjligen något hostdämpande. Det förekommer dock att hundar blir mer påverkade av sin sjukdom med upphörd aptit och påverkat allmäntillstånd. Lunginflammation kan förekomma som komplikation. I dessa fall behövs antibiotika. En god regel är att ta temperaturen på hunden dagligen under sjukdomsperioden. Hunden behöver också vilas till dess att hostan upphört. Det kan vara aktuellt att använda sele istället för halsband eftersom allt tryck mot luftstrupen retar till hosta. Det är naturligtvis viktigt att hålla hunden ifrån alla andra hundar.

 

Olika virus och bakterier

Kennelhosta är ett samlingsnamn för en luftvägsinfektion som kan orsakas av flera olika virus och bakterier. De vanligaste smittämnena är viruset Parainfluensa typ-2 och bakterien Bordetella bronchiseptica. Bordetella kan dock förekomma i luftvägarna även hos helt friska hundar. Övriga virus som kan var inblandade är Adenovirus typ-2 och Herpesvirus typ-1. De här olika mikroorganismerna kan inte smitta andra djurslag eller människor.

 

Mycket smittsamt

Kennelhosta är mycket smittsamt och smittar mest vid direktkontakt men även som droppsmitta på några meters håll när hunden hostar och nyser. Hundar kan också smittas via gemensamma vattenskålar eller andra föremål. Virus smittar framför allt under den första sjukdomsveckan medan bakterien kan utsöndras i flera månader efter att den akuta sjukdomen är över. Under denna tid utgör hunden en smittrisk för andra hundar.

Inkubationstiden är vanligen 4 - 10 dagar. Under denna tid kan den smitta andra hundar, alltså innan den själv har börjat visa symptom.

Största risken för smitta är där många hundar samlas och är nära inpå varandra som på hundutställningar, andra former av träning och tävling, hunddagis och hundpensionat.

Efter genomgången infektion har hunden ett skydd som tyvärr inte varar särskilt länge. Den kan alltså få sjukdomen igen vid senare tillfälle. Kennelhosta är en vanlig sjukdom som för de flesta hundar oftast inte orsakar allvarliga problem, även om det kan vara nog så besvärande med den kraftiga hostan.

 

Vaccination

Vaccin finns mot kennelhosta och vaccinet skyddar mot parainfluensaviruset. Vaccinet ger inget totalt skydd men skyddar bra mot allvarliga symptom. När man kommer till veterinären för vaccination väljer man om man vill ha med komponenten mot kennelhosta.

Vaccination rekommenderas till hundar som lever i hundrika miljöer, tävlar och tränar ihop med andra hundar och inför vistelse på hundpensionat eller hunddagis.

Vaccination mot parainfluensa görs en gång om året.

 

 

Källa: Veterinärhuset Värnamo

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-03-03 20:52 #1 av: Tezza

Här har många hundar fått kennelhosta senaste tiden så i går var jag och vaccinerade mina:)

Anmäl
2010-03-04 06:37 #2 av: TinaH

Men vaccination är inte alltid fyllgott skydd.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-03-04 18:41 #3 av: [JeanetteK]

Jag hörde på en hundkurs att viruset muterar snabbt och ofta och sprids som en löpeld...

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2010-03-04 19:49 #4 av: TinaH

Ja, Kennelhosta är inget och leka med.

Det är ett snabb spridande virus.

Tyvärr finns det ej något vaccination i landet som plockar bort kennelhostan, men man förebygger med det som finns, och det gör att dom inte får lika kraftig kennelhosta om det skulle bryta ut på sin hund.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-03-04 21:39 #5 av: Tezza

#2 nä jag vet det men jag vaccinerar för att de inte ska få så allvarliga symtom.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.