Allmänt

Hur kan de äta ALLT????

2010-01-24 19:36 #0 av: [JeanetteK]

Härom dagen kom jag hem från jobbet och Zero, 9 månader gammal flatcoated retriever, hade länsat skafferiet. Han hade ätit en burk pepparkakor, en påse nachochips, hundgodis.. bland annat... Smulor och påsar över hela nedervåningen! Hur han kommit in i skafferiet fattar jag inte. Tror att någon av katterna hjälpte honom göra inbrott.

Senare på kvällen var jag och handlade. På något ofattbart sätt fick han tag på en påse lussekatter! Typ tio halvfrysta lussekatter. Gissa om Zero var risig i magen????? Det rann ur honom i två dygn, dag som natt. Och vilka fisar!!!!!!!

Nu är allt som går att äta LÅÅÅÅNGT upp i alla skåp och noga inlåst. Idag har han bajsat korvar och vi har dansat av glädje!! Inget mer bajstorkande på ett tag! Vilken pärs!

/Jeanette

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2010-01-24 19:55 #1 av: TinaH

Hahaha....liten är hungrig.

En retrievers lott i livet är MAT! Skrattande

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-25 11:07 #2 av: Linnea

Min mammas gubbe var duktig och kokte egen julskinka, han satte den att svalna på verandan i gryta med lock. Nu snackar vi 3-4 kg skinka. När han sen skulle hämta den var den borta. Hans rottweiler var mätt dock.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-01-25 11:40 #3 av: [JeanetteK]

#1 Ja, jag har hört av många att retrievrar äter mycket och gärna och nu har jag fått det bevisat också! Glad

#2 Ha ha ha!!! Vilken en!! Jösses, det är ju massor med skinka verkligen! Skrattande

kram

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2010-01-25 12:34 #4 av: chrissan

Retrievers äter precis ALLT! Gärna bajs och äckliga halvruttna djurdelar. De äter också sådant som vi tror att det inte går att äta. De har aldrig känt sig mätta tydligen. Man får passa på dem. Min Curly har myrslokstunga, hon vet att hon inte får ta saker på bordet (inga huvuden på bordet!), men om man står precis bredvid och snabbt skickar ut sin jättetunga så kan man nå godsakerna!

Anmäl
2010-01-25 14:08 #5 av: [SarahOhrn]

#4 Haha, precis så gör min lille också! Han är ju ögontjänare så det skriker om det och han vet att han inte får tigga eller ha huvudet på bordet när vi äter fastän han vill.... Sen går han förbi, låtsas som ingenting och man tänker inte på det och på en halv sekund har hans tunga slängts upp på bordet och slickat i sig nåt! =P

När man kommer hem till folk som kan ha maten framme jämt (både katt- o hundmat) o inet tänker på detta har han j länsat skålarna innan man hunnit blinka!

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-25 14:32 #6 av: chrissan

#5

Hur kan de veta?

Första gången som hunden kommer på besök i ett okänt hem så är det snabbt in genom dörren och raka vägen till köket utan tvekan. Finns matskålar där så länsas de förstås. Luktar kök så starkt?

Redan innan vi själva hade hund så brukade traktens drivande jakthundar (vi bor helt ensligt) lämna älgarna och sitta tiggande utanför vår köksdörr.

Anmäl
2010-01-25 14:46 #7 av: [SarahOhrn]

#6 Haha, ja jag undrar också! Hur starkt maten kan lukta.. =P Han hinner inte ens hälsa.. Vi kom nyligen hem till ett för honom helt okänt hem och dom hade även hund, han hälsade lite snabbt på den hunden (HAN ÄLSKAR andra hundar) men ändå lockade maten mer, direkt till rätt plats! Haha.

Ja, det är ju lite jobbigt ibland att ha en hund som äter ALLT. Och då inte bara ätbara saker.. =P Jobbigt om han är hungrig hela tiden också men vad gör man, skulle dom få tillgång tills dom blev mätta skulle dom ätit ihjäl sig innan...

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-26 12:43 #8 av: mohrlund

Tja, de äter verkligen ALLT! När jag är ute med Biggan springande lös i skogen dammsuger hon efter olika former av bajs. Går hela tiden omkring med ett nöjt slickande om munnen...

Är det någon av er som vet om man ska kompensera ner hennes dagliga dos av hundmat eftersom hon förser sig själv med detta "godis" ute i skogen? Man börjar ana en viss övervikt hos henne...

Vet någon dessutom vilket vikt-spann en normal labrador-tik ska ligga inom?

/Magnus

Anmäl
2010-01-26 12:50 #9 av: [SarahOhrn]

#8 Som tur är har min hund inte börjat käka bajs ännu! =P *peppar peppar* Och hoppas han aldrig börjar. Men ALLT annat!! Han lyckas alltid hitta nåt som man aldrig sett och jag fattar inte var/hur han hittar det..

 

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-26 16:07 #10 av: Linnea

Min käkar en del hästskit (och hovbitarna som blir när hovslagaren varit är) när vi är i stallet, innan tog hon alla sorter ute i skogen med men det har hon slutat med.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-01-26 17:38 #11 av: Vattnadal

Äter de mycket bajs kan man testa att ge ananas, det kan hjälpa.

Har man hundar där maten är extremt viktig kan man kika på foderberikning. Klipper in texten om foder från min artikel om berikning:

Ätbeteenden
Den vilda hunden söker sin föda, undersöker om något är ätbart eller inte, den sliter, gnager, tuggar och sväljer sin föda, och ibland gräver den ner en del att ha till senare.
De allra flesta hundar får sin mat serverad i en skål en eller två gånger om dagen. Det är oftast torrfoder, och samma sak varje dag. Visst mår hunden ofta bäst av att man inte byter foder varje dag, men det går att göra maten intressantare utan större problem för varken hund eller ägare.
Alla hundar behöver födosökberikning. Detta kan enkelt ske genom att lägga mat eller godis i en qula, kub, boxerboll eller liknande. Ett billigare alternativ är en Petflaska.

Enkelt är annars att strö ut mat att söka i olika miljöer, kanske tom i en vedhög. Man kan även göra isglass till hundarna. Frys in lite godis i en plastlåda med vatten, eller kanske god buljong. Ta ut den ur frysen och servera varma sommardagar.
En viktig punkt här, är att det ska finnas så mycket av maten, att det inte leder till konkurrens och stress om flera hundar delar födosökberikning.

De hundar som är lite petiga med maten, har ofta behov av att undersöka och sortera. Detta gör man lättast genom att variera innehållet i matskålen. Lägg utöver det vanliga fodret i något nytt varje dag, både något gott och något mindre gott. Allt behöver inte ens vara ätbart, utan en gaffel måste också undersökas och kanske flyttas på. Prova dig fram, kanske lite matrester, en äppelskrutt, lite sallad, ett helt kokt ägg osv. Det ska inte vara för mycket, max 10% av innehållet i skålen, och nya saker varje gång.
(som retriver och polarhundsägare är det en sport att lyckas få maten attb räcka längre än 10 sekunder, vad sägs om en hund som står och äter 20 min, för att det är spännande att sortera och testa?)

Vidare kan man erbjuda sin hund frukt och grönsaker som "mellanmål", där det viktiga inte är att de äter, utan att de får undersöka. Frukt med både skal, kött och kärna är som ett kinderägg, 3 saker i 1! Tänk här på att glupska hundar som kan svälja stora bitar inte ska få hel ananas eller annat som kan fastna i tarmen.

Många hundar har även ett stort behov av att slita. Detta kan de få utlopp för om de får en kong med godis, en tross som man petar in lite små godisbitar i (lättast om man "vrider upp" dem lite, och vrider igen med godiset i flätan) eller genom att gömma godis i gamla strumpor. Om man tar en godis i en strumpa, stoppar den strumpan i en annan strumpa med en godis i, och gör en hel "stock" av flera strumpor, få även den envisaste terrier utlopp för sitt slitande. (se dock upp med retrievers som gärna äter strumporna oxå)

Gnagandet är lättast att tillfredställa. Ge din hund ben, både oxhudstugg, torkade grisöron, märgben o.d. Hundar som inte tål märgben kan få dem kokta, eller med märgen urgröpt.
Gamla tomma märgben kan "hottas upp", om man fyller dem igen med tex. korv, ost eller leverpastej.

Hundar har olika stort behov av tuggande och sväljande. Vissa har liten aptit, andra stor. En hund med liten aptit bör man ge få små mål med energität mat. En hund med stor aptit bör istället få flera mål med mycket mat, och givetvis då med lägre energinivå. Man kan tex. fylla på den dagliga givan av hundmat med grovfoder, som tex. havrekross eller rårivna morötter.
Hundar som har ett riktigt stort behov av att äta kan man ge fri tillgång på popcorn. Viktigt är då att dessa popcorn är luftpoppade, dvs. helt utan fett och salt. Meningen är att det inte ska tillföra någon energi, utan bara att hunden ska få äta hur mycket den vill, och att den ska få möjligheten att äta NÄR den vill. Nypoppat är godast, så en glupsk hund bör få gamla popcorn för att dämpa aptiten en aning.

En annan sak att tänka på är att det rent näringsmässigt och ur magomvridningssynpunkt är bra med fasta mattider för hundar, men berikningsmässigt är det bättre att inte ha fasta tider.

Hela artiklen med foton finns här.

 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-01-26 18:26 #12 av: TinaH

# 11

Jätte bra artikel, har bara en fråga.
Har du pratat med Elin på Spets och urhundar, om du, trotts länkning, får använda materialet?

Det kan bli lite knas annarsFlörtGlad

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-26 18:42 #13 av: Vattnadal

Elin och Vattnadal är jag, båda två, så jag tänkte inte alls på att fråga. Men om du vill kan jag göra det!Tungan ute

Artikeln ligger på min hemsida, som i länken, samt på spetsar och urhundar, och tom i en äldre variant med äldre foton på hundar, här på ifokus.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-01-26 18:56 #14 av: [SarahOhrn]

#12 Det är ju Elin (Vattnadal), som skrivit artikeln. :)

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-26 18:57 #15 av: [SarahOhrn]

Oj, hon svarade visst själv redan! Haha.

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-26 19:10 #16 av: TinaH

# 13

oj...förlåt.....Skäms

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-27 00:11 #17 av: mohrlund

Bra inlägg men jag fick inte riktigt svar på mina frågor:

1) Om de äter mycket bajs... ska man då minska portionerna på det vanliga fodret

 

2) Vad är normalvikt på en labrador-tik?

Tack för mycket bra forum annars. Är nykomling... Cool

Anmäl
2010-01-27 00:14 #18 av: chrissan

Beror inte normalvikten på vilken typ av labbe det är? En jaktlabbe är ju mycket mindre än utställnings/sällskapstypen.

 

Själv tror jag inte bajset gör varken från eller till när det gäller kalorierna för en så pass stor hund som en retriever.

Anmäl
2010-01-27 12:41 #19 av: [SarahOhrn]

#17 Tror inte du ska göra det men i stället försöka få hunden att sluta äta bajs, tydligen skulle ju ananas funka o annars det som Elin skrev i artikeln, om matberikning. Tror du ska försöka köra på det..

//Sarah

Webbshop Platy.se
Barntavlor, namntavlor, födelsetavlor, citat mm.

Anmäl
2010-01-27 13:47 #20 av: Vattnadal

#17 Vikten i kg är inte så viktig, det är hyur hunden är byggd och känns i kroppen som är det viktiga. MNan ska helt klart anan lite midja, det ska inte se ut som en tunna på ben. Stryker du med handen över tyggen ska du kunna känna ryggraden, samma sak med revbenen, som ska kännas utan att man trycker hårt, bara med en strykning. Samtidigt ska du inte kunna stoppa in fingrarna mellan revbenen eller "spela på dem".

Håller med #18 om bajsets kalorier. Dock är det naturligt för dem att äta växtätares bajs, då de på så sätt får i sig fibrer, vitaminer od från växtrriket. En hund har för kort matsmältningsapparat för att hinna ta upp så mycket näring från växter. Har det redan passerat en växtätares tarmar kan de ta upp det bättre.

Det finns dock risker med att äta bajs. Hästbajs kan vissa hundar bli sjuka av, eller tom dö (gäller främst collie) om hästarna är avmaskade nyligen. Vidare kan de få i sig ,massor av parasiter. Våra huskyvalpar (unghundar nu förvisso) åt rävbajs och fick mask, det blev många axilursvängar innan vi lyckades komma till rätta med det problemet.

Om du har en ruskigt bajsintresserad labbe, skulle jag börja med att ge ananas. Behöver hon något ämne i bajsen, så finns det i ananas, ochb hon slutar. Om hon inte slutar äta bajs då, kan du fundera om det bara handlar om hungerkänslor. Då tror jag att du ska börja med foderberikning enligt ovan. Ge samtidigt ett energisnålare foder, en lightprodukt helt enkelt. Då kan du ge större mängd, hon får mer mättnadskänsla och ändå går hon ner lite i vikt. Vet att Anderas H har pratat om att ge druvsocker innan maten, för att öka mättnadskänslan. Ska se om jag hittar anteckninagrna från den föreläsningen i en pärm någonstans...

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2010-01-27 23:32 #21 av: [JeanetteK]

Bajs ja... Tack och lov har han lugnat sig lite på den fronten. I början länsade han katt-toan så fort han fick chansen...Rynkar på näsan och i skogen hittade han bajs precis överallt. Men som sagt - inte lika ofta längre.Glad

Nu har han som ovan nämnts gått över till lussekatter och pepparkakor...

 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2010-01-31 16:29 #22 av: mohrlund

Tack för alla bra tips. Har försökt ge Biggan ananas men hon bara tittar på mig och undrar vad hon ska göra med den. Slickar lite o grimaserar. Inget hon vill äta alltså. Vad gör man då?

Och hon äter ju bajs från alla djur, inte bara växtätare. Kattvarianten är särskilt god... Jag antar att det betyder att hon inte äter detta pga viss näringsbrist utan, hemska tanke, för att det är gott?

Om inte annanas fungerar, hur lär man en av 3åring med detta då (om detnu inte är så nyttigt att hon gör det)

Hälsning

Magnus

Anmäl
2010-10-20 22:08 #23 av: naahla

Glömmer inte midsommarafton vi skulle grilla bl.a.fläskfile när jag kom ut i köket där min  då 4-mån valp stod med halva filen stack ut ur munnen vips så var den i hans mage hur han kunde han svälja den hel förstår jag inte.

kan tillägga att gästerna fick köpa med sig nytt . Ha,ha.

 

Anita

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.