Raserna

Curly coated retriever

2009-03-04 12:45 #0 av: HarrietKiara

Retrievernas aristokrat

 

Hemland
England

Användningsområde
Apporterande fågelhund

FCI-Klassifikation
Grupp 8, sektion 1. Med arbetsprov

Bakgrund/Ändamål
Rasen uppstod under första delen av 1800-talet, möjligen tidigare, genom korsningar mellan främst olika vattenapporterande hundar. Bl. a. nämns den krullhåriga Old Water Spaniel, en variant som även kallats Tweed Water Spaniel och som det finns mycket få uppgifter om. Den anses av många tidiga skribenter vara nära besläktad med den irländska vattenspanieln. De krullhåriga vattenapporterande raserna anses ursprungligen härstamma från sydeuropeiska, likaså krullhåriga och vattenapporterande hundar, vilka är kända sedan antiken.

Curly coated retriever anses även ha en god del av den numera utdöda kanadensiska Sankt Johns-hunden, som var känd under senare delen av 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet. Det var en liten retrieverliknande hund, som användes av fiskare och fågeljägare. Sankt Johns-hundar importerades till England i början av 1800-talet, där de uppskattades för sin utmärkta förmåga att apportera fågel i vatten och finna skadeskjuten fågel. Curly coated retriever är också känd för dessa fina egenskaper. Rasen hade egna klasser första gången på en utställning i Birmingham år 1860. Den har alltid prisats för sin starka fysik, självständighet och utmärkta apporteringsförmåga.

Helhetsintryck
Curly Coated Retriever skall vara en stark,aktiv, elegant och reslig hund med mycket karakteristisk päls.

Karaktär
Curly coated retriever ger intryck av att vara intelligent och vänlig, stabil och pålitlig. Rasen skall vara modig, ha självtillit och vara självständig. Curly coated retriever kan verka reserverad.

Huvud
Huvudet skall vara proportionerligt till kroppen och kilformat såväl framifrån som från sidan sett.

Skallparti: Skalle och nosparti skall vara parallella och lika långa.

Stop: Stopet skall vara obetydligt markerat.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara svart hos svarta hundar och leverfärgad hos leverfärgade hundar.

Käkar/Tänder: Käkarna skall vara starka med ett perfekt, regelbundet och komplett saxbett.

Ögon: Ögonen skall vara stora men inte framträdande, ovala till formen och snett placerade. Svarta hundar skall ha mörkt bruna ögon, leverfärgade hundar en brun ton i harmoni med pälsfärgen.

Öron: Öronen skall vara ganska små och ansatta aningen över ögonnivå. De skall ligga tätt intill huvudet. Öronen skall vara täckta av kort, lockig päls.

Hals
Halsen skall vara kraftig, svagt välvd och medellång utan löst halsskinn. Den skall mjukt och fritt övergå i de väl tillbakalagda skuldrorna.

Kropp

Överlinje: Överlinjen skall vara stark och plan. Avståndet från manken till svansroten skall vara något större än från manken till marken.

Ländparti: Ländpartiet skall vara kort, djupt och kraftfullt.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara djup med väl välvda revben som skall sträcka sig långt bakåt. Den skall vara oval i genomskärning och nå till armbågarna. Förbröstet skall vara synligt.

Underlinje: Buken skall vara lätt uppdragen.

Svans: Överlinjen skall mjukt övergå i svansen som skall nå ungefär till hasen. I rörelse skall den bäras rak och i höjd med rygglinjen.

EXTREMITETER:

Framställ

Frambenen: Frambenen skall vara raka och väl ställda under kroppen.

Skulderblad: Skulderbladen skall vara väl tillbakalagda och muskulösa.

Överarm: Överarmarna skall vara ungefär lika långa som skulderbladen.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara starka.

Tassar: Framtassarna skall var runda och slutna med väl välvda tår.

Bakställ

Bakstället skall vara starkt och muskulöst.

Knäled: Knälederna skall vara måttligt vinklade.

Has: Hasorna skall vara lågt ansatta och väl vinklade.

Tassar: Baktassar, se framtassar.

Rörelser

Rörelserna skall vara fria, kraftfulla och vägvinnande med gott påskjut. De skall vara parallella men när hastigheten ökar tenderar benen att konvergera.

Päls

Pälsstruktur: Hela kroppen, från nackknöl till svanstipp, skall vara täckt med massor av små, fasta lockar. Övriga delar av hunden skall ha kort, slät päls. Underull skall inte finnas, ej heller hårlösa fläckar.

Färg: Färgen skall vara svart eller leverbrun.

Storlek

Mankhöjd: Önskvärd mankhöjd: hanhund 69 cm och tik 64 cm.

FEL:

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE:

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar

Hos hanhunden måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Mentalitet & Egenskaper

Curlyn som ras är i allmänhet lugn inomhus och livlig utomhus.
Den har lätt för att lära, men visar ofta en viss egensinnighet. Curlyn är vänlig och lekfull, med en stor portion humor och uppfinningsrikedom. Den är mycket bunden till sin ägare och familj, och skulle kunna beskrivas som just en enfamiljs/enmanshund.
Av det skälet är curlyn också ointresserad av främlingar och ofta benägen att vakta hus och hem.

Jaktliga egenskaper

Eftersom curlyn är en retriever, ska den vara mycket intresserad av att arbeta tillsammans med sin ägare. Men här finns stora skillnader, liksom i jaktlusten, mellan olika linjer och individer. Curlyn är fortfarande en ras utan den uppdelning i show- resp jakttyp, som t.ex. labradoren och golden har utvecklat. Det är dock ett faktum att det var mycket länge sedan som uppfödarna av curlies, i Sverige och övriga Europa, prioriterade de jaktliga egenskaperna. Undantagen finns, men är inte många. I Australien och kanske framförallt Nya Zeeland har dock rasen fortfarande en stark ställning som "jägarens hund", och där avlar man också för att få fram just bra jakthundar.

I Sverige finns linjer med större eller mindre arbetslust och följsamhet, och vill man ha en curly med just de egenskaperna bör man söka efter linjer med dokumenterat goda apportörer, dvs hundar som är högt meriterade på jaktprov. En jaktligt bra curly är en hund som är följsam, lättränad och arbets-och apporteringsvillig. Styrkan hos curlyn är att den sällan känner efter om det tar emot eller gör ont. Iskalla vatten, tjocka vassar och täta, taggiga snår, är inga hinder för den curly som har den rätta inställningen och motivationen. Curlyn är oftast föredömligt tyst och koncentrerad i passivitet, även under de mest stressande jaktsituationer.

Curlyn är inte en hund som normalt ger sig ut på "egna jakter", utan den håller sig till sin ägare även i viltrika marker.

Rasen fungerar i allmänhet mycket bra tillsammans med andra hundar, även om man kan märka en skillnad mellan hanhundar och tikar i deras sätt att umgås. Hanhundar arbetar i regel bra tillsammans t.ex. på ett fältsök, och går oftast utmärkt ihop under fria promenader i skog och mark, men kan som de flesta hanar i alla raser vara mer benägna att spänna sig inför varandra, och umgås kanske inte fullt så avspänt i närkontakter som tikarna oftast gör. Detta måste anses fullt normalt för vuxna individer i alla raser.

En sak som de flesta curlyägare tycker är en speciell egenskap är att hunden så gärna söker och vill ha kroppskontakt. Ett huvud i knäet, eller en hel curly (!) sittande där, är inte ovanligt.

 

Vardagsliv med Curly Coated Retrievern

För att curlyn ska må bra och kunna vara en lugn och trevlig hund inomhus, behöver den sin dagliga motion på ett par timmar. Eftersom detta är en stark och stor ras är den mycket lämpad för mer ansträngande motionsformer såsom långa skogspromenader, cykelturer, simning, ridturer och att få följa med familjen på fjället.

Jaktprov anordnas Curlyn är en apporterande fågelhund, och framavlad för att arbeta med både hjärna, nos och kropp. En curly som ofta får möjlighet att utöva sin specialité, apportering av småvilt (fågel, men även hare, kanin med mera), är en lycklig curly. Många retrieverägare har dock inte möjlighet till praktisk jakt med sin hund, men det går utmärkt att träna jakt och apportering, och även starta hunden på jaktprov, utan att därför själv utöva praktisk jakt.De flesta retrieverjaktprov i Sverige är så kallade kallviltsprov, vilket innebär att man simulerar jaktliga situationer med hjälp av redan dött småvilt.

Passar för många aktiviteter

Andra aktiviteter som är lämpliga för rasen är till exempel viltspår, olika bruksgrenar såsom spår, rapport och sök, räddningshundsträning och dragsport. Även agility och lydnad är grenar där en curly kan visa framtassarna, men där får man ändå hålla i minnet att curlyn i allmänhet är en relativt stor och tung hund, som kanske inte kan mäta sig med exempelvis bordercollien i snabbhet.

Curlyn kan i allmänhet lätt klara av att vara ensam några timmar per dag under förutsättning att den får den mentala och fysiska motion den kräver i övrigt.

Lämpliga motionsformer för en Curly coated retriever

 • Långa skogspromenader
 • Simning
 • Följa med på ridturen
 • Följa med på joggingturen
 • Följa med på fjällturen
 • Cykelmotionering

Lämpliga aktiveringsformer för en Curly coated retriever

 • Jaktapportering
 • Viltspår -eftersök
 • Brukssök, bruksspår och bruksrapport
 • Räddningshundsträning
 • Draghundsport
 • Lydnadsdressyr/tävlingslydnad
 • Agility/flyball

 

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-03-09 21:42 #1 av: AnnaKarin

Tack för en bra artikel! Vi har haft fyra curlies och jag kan inte tänka mig en underbarare hundras!!

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl
2009-03-09 21:46 #2 av: HarrietKiara

Tack! De är verkligen speciella. Flört Har du fortfarande Curly?

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-03-10 10:55 #3 av: AnnaKarin

Tyvärr har jag ingen Curly längre. Min kropp satt stopp för det, jag klarar inte längre att vara ute i skog och mark och träna så mycket som jag tycker att en Curly förtjänar. Ville gå ner lite i storlek men hittade ingen ras jag föll för innan jag kom ner till Chihuahua. En tuff ras som hänger med på det mesta bara man låter dem vara hundar. Har en Curlyliknande blandras också, en Amris/M Pudel

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”
Anmäl
2009-03-10 22:25 #4 av: BrightGloria

Jättebra artikel HarrietKiara!

Anmäl
2009-03-10 23:12 #5 av: chrissan

Livet med en Curly:

 

Det tar ca en sekund för Curlyn att lära sig att bomull finns i badrumsskåpet och då gäller det att gömma sig under sängen för man riskerar öronrengöring.

Det krävs en enda skiva parmaskinka från någon vid matbordet för Curlyn att lära sig att det är fritt fram att tigga, försöka lägga nosen på bordet med mera, trots tidigare uppfostran. Funkar det inte klättrar Curlyn raskt upp i knät på den som bedöms som lättast att övertala.

Det tar många, långa år för en Curly att lära sig att man inte är välkommen i mattes säng. Varje kväll och varje gång hon lägger sig i sängen för att t ex läsa på eftermiddagen så är man där. Bedjande, sorgsen, försökande. "Den här gången då?"

En curly går från superintelligent och lättlärd till intelligenskvot=0 på ingen tid alls. Det beror på om den vill medverka eller ej.

Redan vid första besöket för två år sedan samlade Curlyn in alla gamla ruttna djurdelar inom en kilometers radie. Den kommer fortfarande ihåg var de fanns och var vi gömde dem.

 

Anmäl
2009-03-10 23:16 #6 av: chrissan

Exempel på Curly som försöker övertala en ny bekantskap, som antas inte känna till att det råder matförbud, att dela med sig av godsakerna

Anmäl
2009-03-10 23:21 #7 av: chrissan

Curly i sin favoritposition

Anmäl
2009-03-10 23:32 #8 av: chrissan

Fast ibland gör Curly seriösa saker också - här ska vi träna rapport med husse.

Anmäl
2009-03-11 08:12 #9 av: HarrietKiara

Chrissan. Det är så klockrent! Tack för ett gott skratt och mycket igenkännande. Ha, ha

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-04-15 10:44 #10 av: TinaH

Å jag har hört ryktesvägen av en fågel att Kiara har fått med sig matte Harriet på Rallylydnads banorna....Oskyldig

Hur har det gått? Skrattande

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-04-15 12:57 #11 av: HarrietKiara

#10 Det närmaste rallylydnadsbanorn vi har kommit så här långt är att jag håller kurs i det just nu.
Jag hade planer på att tävla den 3/5 men eftersom jag ska tävla bruksspår den 9/5 så avbokade jag det.

Du får nog ta ett snack med den där fågeln.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-04-15 13:53 #12 av: Cerrolyn

#11

Bra val...

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-04-15 14:35 #13 av: giffan

Curlyn låter som en .... rolig hund haha

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.