Sjukdomar

Övervikt hos hund

2009-02-12 00:53 #0 av: AnneN

Allt fler hundar blir överviktiga! Här kan du läsa om bland annat orsakerna och hälsoriskerna för hundar med övervikt.

 

 

Tyvärr så blir övervikt hos hundar allt vanligare. Man tror att det i Sverige är över 20% av alla hundar som lider av övervikt eller fetma. Om ett djur väger mer än 15% över idealvikten så talar man om fetma, annars är det övervikt.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till övervikt hos hundar är inte att de får för lite motion utan snarare att de får för mycket mat. Ibland kan de få den mängd foder som de ska ha men då får de istället alldeles för mycket rester från våran egen måltid istället eller godsaker som välmenande människor sticker till hunden.

 

De djur som hela tiden får mer kalorier än de förbrukar kommer obönhörligen att öka i vikt genom att överskottet lagras som fett.

 

Det finns även andra orsaker som kan öka risken för övervikt.

T.ex. så räknar man med att kastrering hos både hanar och tikar kan göra att energibehovet minskar med ca 30%. Sedan finns det även raser som har lättare än andra för att lägga på hullet, t.ex. en del spaniel och retriever raser.

Tikar har lättare för att gå upp i vikt än hanar.

Åldern kan också vara en bidragande faktor då äldre hundar tenderar till att bli mindre aktiva. En del äldre djur kan även ha problem med smärta i leder och rygg som gör att de vilar mer. Dessutom så förändras ämnesomsättningen på äldredjur så att de kräver mindre energi.

I vissa fall kan sjukdom ligga bakom problem med övervikt, tex. för låg produktion av sköldkörtelhormon.

 

Risker med övervikt

Det finns betydande risker med övervikt hos hundar precis som det finns för oss människor.

Bland annat så ökar risken för diabetes, hjärtsjukdomar, andningsproblem, leversjukdomar och problem med leder och rygg. Även vissa typer av hudproblem ökar tex. inflammationer i hudveck och bölder mellan tårna (furunkulos).

Värme tåligheten försämras och humöret blir sämre.

Riskerna vid narkos och operation ökar. Den allmänna livskvalitén försämras. Och livslängden kan förkortas betydligt.

 

Idealvikten

När man bedömer hullet så ska man känna över revbenen på båda sidor av bröstkorgen. Revbenen ska man kunna känna lätt under ett tunt fettlager. Hunden ska ha midja.

 

Viktminskning

Om hunden har lindrig övervikt kan det räcka med att man minskar på mängden mat till ungefär hälften eller går över till ett lightfoder som innehåller färre kalorier. Allra viktigast är att minska eller helt utesluta de extra godbitarna. Vet man med sig att hunden dessutom har fått för lite motion så bör den ökas.

 

Vid kraftig övervikt är det lämpligast att banta med de specialfoder som finns hos veterinärerna. Dessa foder innehåller mer fibrer vilket gör att hunden känner sig mätt längre. Hos veterinären görs dessutom ett individuellt viktminskningsprogram.

 

Slutresultat

De flesta som lyckats banta hundar med kraftig övervikt tycker att hunden har blivit ung på nytt. Den blir piggare, gladare och aktivare och får större glädje av livet och förmodligen ett längre liv.

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-13 01:06 #1 av: Cerrolyn

Kan inte hjälpa utan tycker mycket synd om labben på bilden.

En mycket bra artikel för övrigt.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-02-13 01:27 #2 av: AnneN

Håller med dig, det är synd om så extremt överviktiga hundar.

Retrievrar är ju mer eller mindre kända för att vara väldigt matglada och har därmed stor risk för att gå upp i vikt om inte husse/matte håller koll på vad hunden stoppar i sig och inte själva ger hunden för mycket att äta.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-13 08:25 #3 av: TinaH

jo, tack...dem är som dammsugare....*blänger på min Boy*

Men det är bara at hålla efter, så att dem inte bir som stackars labben på bilden är, för man år ju täna på deras höfter och armbågar.

Bra artikel! :-)

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-02-13 09:46 #4 av: Gasoline

Men usch, jag blev nästan att gråta när jag tänker på att min hund blev överviktig när han började vara med pappa. Fy...! Vilken tur att han nu har flyttat hem till mig permanent och är påväg ner i vikt igen. Citerar en kompis "Det är ingen hund, det är en fyrkant" och det stämmer nog att han är något fyrkantig överryggen, eller iaf var. Men jag ska nu kolla efter ett foder med låg kalorihalt och hög fiberhalt. Men vet ej om det behövs, min hund har börjat äta välidigt klent. Hur mycket tror ni att min hund ska ha? Ni får tänka på att han har mycke päls oxå!

Anmäl
2009-02-18 15:05 #5 av: HarrietKiara

#4 Det är väldigt svårt att avgöra hur stor han är när man inte kan känna efter. Jag brukar göra så att jag tar medelvärdet av det som står på foderpåsen. Ska min hund ha mellan 300 och 500 g mat/dag så får hon 400g. Sen får man ju öka eller minska beroende på om hunden går upp eller ner.

För retrievers så kan jag verkligen rekommendera Berikning, dvs man försöker att hunden ska leva så naturligt som möjligt. Min hund får sin mat lite uppblött och frusen så får hon jobba för maten genom att få ur den ur plastburken först. Det har gjort att hon inte är lika hysterisk i mat längre.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-02-18 15:48 #6 av: Tezza

Bra artikel. Jag tycker att det är varje ägares ansvar att ta hand om sin hund och där ingår det att inte övergöda den. Jag är supernoga med hullet på mina, märker direkt när givan måste ökas lite eller minskas. Just nu har jag presis fått ökat den på alla 3 och det beror nog på kylan vi har här. Övervikt kan dra med sig så många följdsjukdomar.

Anmäl