Övrigt

Berikning

2009-03-06 09:52 #0 av: HarrietKiara

Hur mycket hund får din hund vara?

 Berikning

Många vet inte vad berikning är och det kan ju bero på att det är ett relativt nytt begrepp i hundvärlden. Många blandar kanske ihop det med aktivering men det är ingen aktivering eller träning utan man försöker att tillgodose de naturliga behoven hos hunden. De är givetvis individuella från individ till individ även om alla har samma grundbehov.

Har du en hund som beter sig extremt på något vis så kan berikning vara något att prova på. Det kan t ex vara att hunden är extremt matfixerad, matvägrar, är aggressiv, vankar, jagar svansen, kliar eller slickar sig mycket. Eftersom hunden inte får utlopp för sina naturliga behov så går den över i andra handlingar. De här handlingarna handlar inte om olydnad eller "trots" utan ett symptom på ett problem.
Olika problem löses med olika sätt på berikning och det som fungerar på en hund fungerar kanske inte på en annan. Här får man prova sig fram som alltid när det handlar om individer.

Berikning är ett väldigt stort område och jag kommer bara att ta upp en liten del av det. Det finns några beteenden som man brukar tala om i berikningssammanhang. De beteenden är:
Överlevnadsbeteenden - ätbeteenden, jaktbeteenden, rörelsebeteenden, samarbetsbeteenden, vilobeteenden och kroppsvårdsbeteenden.
Fortplantningsbeteenden - revirbeteenden, sexbeteenden, sociala samspelet och yngelvårdsbeteenden.

Vissa av dessa beteenden har vi dämpat och vissa har vi förstärkt i vår avel av olika hundraser och tänker man på det så är det ju inte så konstigt att en del hundar får problem, stora eller små.

Hur ska vi då använda berikning på bästa sätt? Vi måste ta hänsyn till hundens naturliga beteenden, rasskillnader och vanliga hundaktiviteter.

Berikning handlar inte nödvändigtvis om att lära sig något nytt eller om att utföra ett arbete, utan om att få utlopp för naturliga drifter. Att få göra det som känns bra helt enkelt. Det kan handla om att få tugga, svälja, gnaga, att få utlopp för lusten att gräva, att få rulla sig på mattor och plädar, att få jaga en trasa och döda den, att få leta igenom sin mat för att hitta speciella godbitar eller sortera ut sådant som inte är gott, att få undersöka olika miljöer och underlag. Det är sådant som får individen att känna en viss kontroll över sin tillvaro och sådant som är utvecklande för individen.

Jag använder mig själv av berikning för min hund. Anledningen till det är att hon helt plötsligt blev extremt matfixerad. Hon stal mat som stod på bord och bänkar. Tuggade i sig blöjpåsar, påsar till pappersinsamlingen. Bet sönder jackor och väskor där det legat godis. Bröt sig in i fodertunnor. Hon jagade med andra ord något att äta.
Jag var fruktansvärt olycklig över det här nya beteendet som hon börjat med och testade allt, funderade t o m på omplacering för jag insåg ju att hon inte var nöjd med sin tillvaro.
Jag fick då tips om berikning och satte mig ner och sökte på nätet och fann många bra sidor med artiklar som handlar om det här.

Vad gör jag då? Det första jag började med var att förändra hennes sätt att få mat. Hon fick ju sitt torrfoder upphällt i sin skål och efter två tuggor så var maten slut men hon var inte nöjd.
nu hällde jag ner maten i en PET - flaska och så fick hon jobba för att få ut maten därifrån. Det kunde ta 5-10 min för henne att äta till skillnad från 10 sek innan.
Ibland så kastade jag bara ut maten på golvet eller ute på gräsmattan.
Jag gav henne även popcorn i början mellan målen för att få henne att inse att maten inte var slut utan att det kan komma mer. Varför popcorn då? Jo, det är en bra bukfylla som bara går rätt igenom tarmen utan att sätta sig på hullet.
Nu så häller jag upp hennes torrfoder i en gammal glassburk, häller på lite vatten och ställer sedan in i frysen. De först gångerna tog jag av locket och välte upp den frysta maten i matskålen innan hon fick börja äta, när hon vant sig vid det så tog jag av locket men hon fick själv ta ut maten ur burken och nu ställer jag fram burken så får hon själv ta av locket för att får fram maten.
Ibland så lägger jag i sånt som hon normalt inte äter som mat bara för att hon ska få uppleva olika smaker och kanske sortera ut det hon inte tycker om. Det kan vara vitkål, morot, rått kött, hundgodis mm
Jag har även samlat på mig tomma läkemedelsförpackningar där jag lägger torrfoder och sen gömmer jag dessa över hela huset eller ute i trädgården.
Hon får med andra ord arbeta för sin mat precis som hon skulle ha fått göra i vilt tillstånd.
Det här kan även fungera på en hund som matvägrar. Det blir lite mer spännande med maten när den inte bara ligger där i skålen och väntar.

Hur har det här hjälpt oss då? Hon är mer lugn och harmonisk och inte så oerhört matfixerad. Visst hon tigger fortfarande och är väldigt noga med sina mattider och det händer att hon tuggar i sig nåt som hon inte ska men nu händer det kanske en gång i månaden istället för tre gånger per dag.

Viltspår är också en form av berikning, att följa ett blodspår och sen hitta en klöv eller ett skinn från ett vilt djur. Dra gärna i snöret och lek en jaktlek med hunden när ni hittat fram till slutet så att bytet inte är dött från början utan låt hunden "döda" bytet.

En stor boll som hunden inte kan få in i munnen är också en bra jaktleksak. Där får hunden utlopp för sitt jaktbeteende utan att bli boll eller pinngalen.

Ordna en "koja" inomhus där hunden får ha sin lya, gärna med filtar eller handdukar som hunden får bädda med.

Det finns hur mycket som helst man kan göra för att våra hundar ska få vara hundar. Det är bara att använda sin fantasi.

 

 

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-03-07 10:24 #1 av: chrissan

Tack för bra tips. Hur gör du när du fryser in maten - om man fryser allt blir det ett mycket stort isblock.

Min Curly har samma problem med matfixering så jag ska nog testa berikning

Anmäl
2009-03-07 11:54 #2 av: TinaH

TACK FÖE EN JÄTTE BRA ARTIKEL! Skrattande

Jag kör själv med färskfoder.
Boy slänger i sig maten som om han aldrig har sett mat innan, men jag har fått but på det. :-)

jag ger han halv frösen färskmat.
då tar det längre tid och tugga, och han har låtigt bli och slänga i sig maten, för helt plötsligt så tog det tid och tugga...

När jag har haft torrisar till honom så har jag slängt ut det på golvet eller på en bricka.

Sedan så brukar jag ge han morötter och vitkål mellan varven som gottis.
Han får typ 2 hela morötter om dagen, och vitkål ibland.
Det mummsar han med glädje i sig.
Samt så blir det lite buk-fyllnad åsså, för en retriever är ju "ständigt hungrig"...och det är ju "såååå syyynd" om dem, om dem själv får säga det! Oskyldig

Men att detta kallades för "berikning" hade jag  faktiskt ingen aning om....Skäms

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-03-07 14:37 #3 av: HarrietKiara

#1 Jag häller upp en portion torrfoder i en bigpack burk, glassburk. Sen häller jag på lite vatten ca en dl och sen direkt in i frysen. Det blir ett isblock på ca 1x2 dm och ca 2 cm högt. Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-03-07 14:44 #4 av: chrissan

Ska prövas! Skrattande

Anmäl
2009-04-22 10:42 #5 av: siennasmams

det här var en GRYMT bra artikel, med en MASSA matnyttigt (sic!) - TACK för den!!!

Anmäl
2009-04-22 13:32 #6 av: HarrietKiara

Tackar! Skrattande

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl