Sjukdomar

Hot Spot

2009-07-06 09:04 #0 av: TinaH

Nu har vi kommit in en bit på sommaren och vädret är ofta varmt och fuktigt .Badvattnet håller en behaglig temperatur både för oss och hundarna. Nu ökar risken för akuta fuktande eksem, även kallat 'hot-spot' eller retrievereksem.

Snabb spridning
Ett vätskande eksem uppkommer och sprider sig snabbt, ibland bara på några timmar. Hunden försöker att lindra klådan och irritationen i huden genom att slicka och bita sig. Eksemet orsakas alltså av hunden själv, även om det alltid finns en bakomliggande orsak. Utvärtes parasiter, insektsbett, irriterande ämnen t.ex. rester från schamponeringar, öroninflammationer, analsäcksinflammationer, ovårdad tät päls och allergier är exempel på bakomliggande orsaker.

Vanligare på vissa raser
Problemet är betydligt vanligare på vissa raser t.ex. Golden retriever, Labrador retriever, Schäfer och Collie, dvs. hundar med tät päls och / eller tjock underull. Vissa individer drabbas oftare än andra.

Hur ser det ut?
I det typiska fallet är eksemet ilsket rött, varigt och sårigt med en skarp avgränsning mot omgivande frisk vävnad. Pälsen är antingen hopklibbad över såret eller redan borta över området. Hunden är ofta mycket besvärad och har ont. Det kan vara svårt för ägaren att få kontrollera såret p.g.a. smärtan. Vanligen sitter eksemen på kinder eller hals, men även på lårens utsidor.

Hur behandlar man?
Behandlingen bör inledas fortast möjligt. Det absolut viktigaste är att få bort pälsen över området, och man klipper några centimeter in på friskt område. Många hundar måste ges lugnande medel för att pälsen skall kunna klippas och huden rengöras. Rengöring kan ske med klorhexidinspray, natriumkloridlösning eller mild tvål och vatten. De flesta hundar behandlas sedan med kortison- och antibiotikakräm och / eller kortisontabletter. Krage skall användas så att hunden inte fortsätter att slicka på såret. Små och tidiga förändringar kan behandlas av ägaren. Efter klippning och rengöring kan man använda Silonsalva eller Hydrocortisonsalva.

Djupa infektioner
Det finns ytterligare en variant av fuktande eksem som är mycket allvarligare och dessutom betydligt vanligare. På vår klinik ser vi dessa eksem mest på Rottweiler, Golden retriever och New Foundlandshund. Här har man en spridning av röda utslag från den ursprungliga förändringen, alltså inte en skarp avgränsning som i det förra fallet. Det innebär att man har fått en djupgående infektion med bakterier. Behandling sker med antibiotikatabletter i vanligen tjugo dagar. En allmän regel är att såret skall ha varit helt läkt i sju till tio dagar innan behandlingen avslutas. Precis som idet förra fallet skall man klippa, rengöra och använda krage. Antibiotika- och kortisonkräm används i sju till tio dagar. Kortisontabletter används inte på dessa hundar med djupa bakterieinfektioner. Det kan förvärra infektionen och försvåra läkningen.

Kan man förebygga?
Efter bad bör man torka hunden, speciellt de med tjock tät päls. Saltvatten skall sköljas ur. Se till att din hunds päls är välvårdad och fri från tovor. Kontrollera huden. Det är viktigt att upptäcka förändringarna tidigt. Ha en fortsatt skön sommar. Låt din hund bada, simma och ha det skönt, men tänk på att det är inte bara gäddorna som lurar i vassen.

 

Källa: Internet

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-06 09:09 #1 av: TinaH

Tyvärr råkade Boy ut för Hot Spot i vintras.
Precis 1v, innan utställning....

Men det satt så bra till att det inte var synligt, och jag höll efter det, klippte så mycket som möjligt runt om och försökte ta stråna i såret med.
Jag tog vanlig zinkpasta och alsolsprit.

Det var över 4 dagar efter utställningen.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-08 16:00 #2 av: Ricko

När jag fick hem min Ricko (Schäfer/vit herdehund) när han var 1 år hade han fullt med fästingar och var mager :/ Men vi plockade ju bort färtingarna såklart och efter nån/några månder var han normal viktig igen ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.