Sjukdomar

Fästingar

2009-07-26 07:44 #0 av: TinaH

Här har jag tagit upp lite om fästingar och sjukdommar.

 

Ehrlichioskryp.jpg

Ehrlichios orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum. Bakterien förökar sig i de vita blodkroppar som kallas granulocyter och sjukdomen kallas därför granulocytär ehrlichios. Detta för att skilja den från en annan variant av sjukdomen som förekommer utomlands. Den sjukdomen orsakas av bakterien Ehrlichia canis som angriper en annan typ av vita blodkroppar som kallas monocyter. Sjukdomen som kallas monocytär ehrlichios sprids av en annan typ av fästing som normalt inte finns i Sverige, nämligen den bruna hundfästingen. Hundar som semestrar i södra Europa kan dock drabbas.

 

Granulocytär ehrlichios upptäcktes på hund och häst i slutet av 80-talet. För några år sedan upptäcktes sjukdomen även hos människa. I ett mycket akut skede kan man i mikroskop med speciell färgning se s.k. inklusionskroppar i de infekterade vita blodkropparna. Sjukdomen kan ge mycket olika symptom. En del hundar blir akut sjuka med hög feber, trötthet och upphörd aptit. Stelhet, hälta, ont i lederna och vinglighet förekommer också, liksom mag-tarmstörningar. Genomgången infektion kan ge kvarstående långvarig trötthet.

 

Borrelios

Borrelios orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi. Symptomen som ses är feber, trötthet nedsatt aptit, hälta, stelhet, svullna och ömmande leder. Även hjärtpåverkan med rytmstörningar och nervpåverkan med bl.a. ansiktsförlamning har setts. Njurskador finns också beskrivet. Hos djur anses sjukdomen ha ett mer långsamt och kroniskt förlopp än hos människa. Den typiska hudrodnad som breder ut sig från bettstället som ses hos människa ses inte hos hund.

 

TBE - fästingburen hjärnhinneinflammation

Ytterligare en fästingburen sjukdom har påvisats i Sverige på hund. Den orsakas av ett virus och smittan överförs direkt vid bett, inte som vid de andra sjukdomarna där det tar ett antal timmar. TBE är mycket ovanligt på hund. Ett fall påvisades 2001 i Sverige och ytterligare ett fall beskrevs på 1960-talet. Till människa finns vaccin mot TBE men inga godkända vaccin finns till djur.

 

Provtagning och diagnos

Att ställa diagnosen fästingburen sjukdom kan vara svårt. Symptomen är i många fall otydliga och kan påminna om många andra sjukdomar. Vid akut ehrlichios, oftast under feberperioden kan de s.k. inklusionskropparna påvisas i de vita blodkropparna. Dessa försvinner dock snabbt. En ny teknik är att påvisa bakteriernas DNA med PCR - teknik som är en molekylärbiologisk teknik. Även denna metod används i det akuta skedet. Övrig undersökning är att påvisa antikroppar i blodet mot borrelia och ehrlichia. Antikroppsförekomst visar att djuret har infekterats, men det betyder inte att djuret verkligen har utvecklat sjukdom. Infektionen kan pågå helt utan symptom, och antikroppssvaret kan därför var mycket svårt att tolka. Antikropparna försvinner så småningom ur blodet men det kan ta månader upp till ett år. Vid diagnosställandet får man se till de symptom som djuret visar, utesluta ett flertal andra sjukdomar med olika undersökningar och ta prover för fästingburna sjukdomarna.

 

Behandling

Eftersom ehrlichios och borrelios är orsakade av bakterier behandlar man med antibiotika, helst s.k. doxycyklinpreparat. Behandlingens längd varierar vanligen mellan 3-8 veckor. Prognosen anses god men det råder i dagens läge osäkerhet om alla hundar blir helt friska.

 

Bättre att förebygga

Som vanligt är det bättre att förebygga än att bota. Gå igenom hunden dagligen. Fästingar bör tas bort snarast möjligt, innan de hinner föra över smitta. Använd en bra fästingborttagare så att fästingen kommer bort hel. Om din hund får fästingar på sig så förebygg med något av de medel mot fästingar som finns att köpa på apotek.

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-26 12:26 #1 av: chrissan

Både jag och Izla har haft anaplasmos (Erlichios), det var inte kul. Hennes upptäcktes när de tog blodprov inför operation. 3 veckor med Doxycyklin (antibiotika) och hon är pigg igen.  Det finns en (ovanlig) kronisk variant som man kan få om den inte behandlas, vår granns hund avlivades pga detta. Man räknar med att var femte fästing bär på sjukdom i södra Sverige.

Vi har inte kunnat behandla Izla med fästingmedel när hon varit nyopererad så jag plockar massor av fästingar varje dag.

Fästingar är det värsta jag vet Skrikandes

Anmäl
2009-07-26 16:26 #2 av: TinaH

Fästingar gör ingen nytta...borde UTROTAS!! Skrikandes

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-27 12:31 #3 av: Alex05

TinaH, tänk om det vore så väl att det gick att utrota fästingen!

chrissan: Hoppar verkligen det ordnar till sig för er och att går bra, håller tummarna!

Ett tips: Jag brukar använda ett eget spray som jag sprayar på min hund innan vi ska ut det här årstiden, verkar funka skapligt ialla fall ett alternativ om man inte kan använda starkare saker.

Recept:

Ta 2-3 msk torkad rosmarin (ller lite mer färsk) och häll på 5 dl vatten. Låt koka i ca 5 min. Låt det sen dra lite typ 15 min och sila sen bort örterna. Häll i ca en halv matsked vitvinsvinäger och låt svalna och dra några timmar (jag brukar även ha i ca 2 msk pressad citron oxå).

Häll upp på sprayflaska och förvara i kylen. Luktar lite friskt och är helt oskadligt för hunden.

 

Anmäl
2009-07-27 16:20 #4 av: TinaH

# 3

Jag skulle inte vilja bli sprutad med citron.

Tänk om hunden har ett litet sår....ajajaj....

jag kör med vitlöksolja på maten....

3-4 vitlökar (gärna mer vitlök) delar jag....trycker ner dem i en 1l flaska.

i med rosmarin, och på med korken.

låt stå dra i kylen, och vänd flaskan så det blandas varje gång någon i fam öppnar kylen.

Och ge sedan efter en vecka. 1-2 msk/ dag.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-27 17:17 #5 av: Alex05

#4

Ja du har rätt, men citronen kan man skippa. Det är egentligen rosmarin i kombination med vinäger som är verksamt mot fästingar.

Men vitlök i rosmarin låter intressant, har du nån olja i eller blir det olja av blandningen?

Anmäl
2009-07-27 22:58 #6 av: TinaH

# 5

 

VITLÖKSOLJA:

1 l raps- majs- eller solrosolja + 4 st vitlöksklyftor

Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt dra i fyra dygn.
Vänd flaskan en gång varje dag. Sila bort löken.
Dosering: 1 msk olja/dagen till medelstor hund
och 1 tsk om dagen till liten hund.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-07-27 23:04 #7 av: Alex05

Tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.