Sjukdomar

Klor och kloklippning

2009-12-19 06:15 #0 av: TinaH

Många djurägare känner oro inför kloklippningen och kliniken får en mängd frågor om klor och kloklippning.

Se hela bildenAnatomi
Hundar är utrustade med klor där människor har naglar. Det finns många likheter mellan dessa kroppsdelar.
Ungefär som att vår nagel täcker och skyddar den yttersta delen av våra fingrar och tår så täcker klon, egentligen klokapseln, en del av hundens tå.
Hundarnas klor förstärker tårnas motstånd mot slitage men bidrar också i stor utsträckning till att ge hunden ett bra grepp på olika underlag. Hundar och katter kan fälla ner och dra upp sina klor om de fungerar normalt och inte är förvuxna. Klorna växer ut från ett hudveck på den yttre delen av tån. De är gjorda av hornämne som är hårt men ändå lite eftergivligt. Klorna blir mjukare när de tagit upp vätska från omgivningen och hårdare och skörare när de är torra. De är mycket lättare att klippa när de är mjuka.
Klor, liksom naglar, växer långsamt. Det tar flera veckor, upp till ett par månader för en klo att växa ut.

Människor har fem fingrar och fem tår men det är inte alltid fallet på våra fyrfota vänner. För det första har de bara tår och långt ifrån alla har fem på varje tass. En del hundar föds med endast fyra tår på någon eller några tassar. Oftast saknas sporrarna bak. Ännu vanligare är att uppfödaren klipper bort sporrarna bak, och ibland även fram, när valpen bara är ett par dygn gammal.


Kloklippning
Att klippa klorna på sin hund bör man sätta igång med redan någon vecka efter att hundvalpen kommit till sitt nya hem. Det är något som de måste vänjas vid tidigt och tillåta. I början tar man mer symboliskt och försöker att göra det så lite obehagligt som möjligt med mycket beröm och bara kort fasthållning. Klipp bara lite, lite åt gången. Klipper man för långt hamnar man i pulpan och det blöder och gör ont på hunden. Det är inte någon katastrof om man snuddat pulpan men onödigt och bidrar inte till att hunden blir lättare att klippa klorna på framöver.
Är du själv rädd för att klippa fel så känner hunden att du är osäker. Situationen blir mer obehaglig för hunden och det är troligt att den försöker fly.
Det gäller att vara bestämd och ge hunden ett intryck av att man veta vad man gör. Man får dock aldrig bära sig illa åt mot hunden.

Glöm inte sporrarna
När man klipper klorna på hunden så är det lätt att glömma bort sporrarna, tårna på tassarnas insidor som motsvarar våra tummar och stortår. Eftersom dessa inte slits är det extra viktigt att hålla koll på att de inte växer sig för långa. Har man glömt att klippa dem så kan klorna i vissa fall orsaka hunden mycket smärta. Det är tyvärr inte så ovanligt att vi på kliniken får in hundar, och ännu oftare katter, vars sporrklor vuxit i en halvcirkel, igenom huden och in i sporrens trampdyna, ibland flera millimeter. Resultatet blir naturligtvis ett djupt sår, och ett svullet och smärtsamt område, ofta infekterat. Detta uppkommer av ren okunskap och oaktsamhet. Känner man som djurägare till att detta kan hända så är det lättare att förhindra, genom att man regelbundet kontrollera klorna, fram för allt sporrarna. Om man inte klarar att klippa klorna själv så finns det hjälp att få, kanske av någon kamrat som kan eller av personal på djurkliniken.
Alla djur är inte lätta att hantera när det kommer till kloklippning, men på djurkliniker och djursjukhus är de vana och har hjälpmedel att ta till om det behövs.

Hur mycket kan man då klippa på hundens klon? Det finns så klart inget generellt svar på den vanliga frågan. Klipp lite åt gången, titta på ytan som blev när du klippte och lär dig känna igen hur den förändras när man närmar sig pulpan. Är klorna långa från början så ser det ut som ett upp- och nervänt U med lite "fyllning" i den övre delen. Ju närmare pulpan man kommer desto större del av U-et är fyllt. Strax innan man träffar på pulpan, vilket man ju inte vill, så ser man ofta en liten markering i fyllningen. Denna hinner man upptäcka om man klipper väldigt tunna skivor och tittar på snittytan efter varje klipp.
Man lär sig så småningom hur ens hunds klor ser ut och blir duktig på att bedöma om det finns något att klippa.

Om man inte sköter kloklippningen, på de hundar där det behövs, så blir klorna långa. Hunden kan då få problem med att gå på ett normalt sätt och tårna kan vridas eller böjas. Det är också mycket lättare för både hundar och katter att fastna med sina klor om de är långa. Hundarna sliter då gärna sönder klokapseln vilket gör ont och blöder. Om inte hela klokapseln slitits bort så får man besöka veterinären och få hjälp med att avlägsna resterna, för att en ny klo därefter skall kunna växa ut på ett normalt sätt.

Bättre att förebygga!
Ökad kunskap bidrar ofta till minskad osäkerhet. Låt personalen på djursjukhuset eller djurkliniken visa dig, nästa gång du är där, hur man bäst klipper klorna. Träna sedan hemma. Var bestämd, korta pass och mycket beröm kanske till och med en muta eller två? Lycka till!
 

 

Källa:Veterinärhuset i värnamo

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-12-19 23:19 #1 av: chrissan

Många hundar känner oro inför kloklippningen. Det är bra med klor nu när det är halt

 

Hälsningar

 

Izla

klotångshatare

Anmäl
2009-12-20 00:37 #2 av: giffan

Jag klipper helst inte klorna på mina hundar, har aldrig gjort. Det överlämnar jag till någon som är bättre på det.

Inget konstigt alls.... Mina hundar mår bättre om jag inte klipper. Har nog bara haft en hund som litat så mkt på mig att jag utan bekymmer kunnat klippa hennes klor...

Behöver inte säga att jag verkligen hatar att klippa klor!!!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-12-20 14:39 #3 av: siennasmams

sienna  och jag fixar kloklippningen själva lätt som en plätt, vilket gläder mig enormt.
speciellt som jag vid ett tillfälle NATURLIGTVIS råkade klippa henne i pulpan på en baktassklo och genast tänkte "jahapp - nu var det kört - nu kommer jag ALDRIG få klippa klorna på henne igen utan kamp!".
men sienna bara låg kvar lugnt och stilla medans jag hämtade en bit papper med iskallt vatten på (har köpt adekvat medel sedan, dock) för att stilla blödningen, och vi har klippt klorna tillsammans flera gånger efter det, så tack och lov inga problem på den fronten här!
Glad

Anmäl
2009-12-20 15:45 #4 av: TinaH

Jag tycker att kan man klippa klor på sin hund, så har man bra sammarbete och tillit till varandra.

Sedan finns det dem som resonerar "det är oftast ett obehag för hunden och sådan obehag ska inte komma från mig som förare, utan jag åker i väg och klipper dem istället."

Jag köper bägge resonemangen.

Jag klipper inte klorna på mina hundar.
Jag filar.
Med en sån här.

Fungerar toppenbra!!
Man sätter på den, håller den mot klon i 3-4 sek, och går vidare.
Ger inga obehag. Så undviker man att man kan klippa fel.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-12-20 15:50 #5 av: TinaH

Tänk på att efter varje promenad nu när det är blött ute, att skölja av tassarna och torka dem noga.
Samt smörja in trampdynorna för dem spicker lätt med allt salt och kyla.

Det finns speciell "tassalva".
Men jag kör med Förvarets.
Den är toppen fet och lätt att få på.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-12-20 16:00 #6 av: chrissan

Om man inte har en Curly. Av princip så gömmer de sig varje gång det är fråga om någon form av pälsvård, tassvård eller kloklippning. För att inte tala om dusch inomhus.  "Kan själv" är deras filosofi, precis som två-åringar som ska kläs på. Inte aggressiv, bara VILL INTE!

 

Men det går att klippa klor om man gömmer tången och hugger henne bakifrån, då står hon stilla. Inget hattande, bara lugnt tar tag i henne och klipper resolut. Min förra hund (Berner) la upp tassarna i vädret när man tog fram tången.

Anmäl
2009-12-20 16:04 #7 av: TinaH

är en curly som ett trotsigt, envist barn?Flört

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-12-20 16:16 #8 av: chrissan

JA!

Anmäl
2009-12-20 16:27 #9 av: AnneN

#4 Är den där så bra som det sägs i reklamen? Har beställt en men inte fått den ännu.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-12-20 21:23 #10 av: HarrietKiara

#6 Det finns också Curlys som inser att det inte är någon mening att smita undan utan kommer och sätter sig bredvid en och ser ut som att döden är nära förestående men ändå sträcker upp en liten tass.

Står man däremot och pratar med någon med klotången i handen då kan man ju passa på att smita iväg.

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-12-20 21:50 #11 av: chrissan

Just det där "döden nära förestående" är mitt i prick. Izla hatar dammsugare, vi köpte en ny i förra veckan. Intresserat skulle hon blanda sig öppnandet av kartongen. Men när den nya dammsugaren lyftes ut insåg hon vad det var och gömde sig raskt bakom en dörr. Hur kunde hon förstå att det nya föremålet (aldrig använt) var en dammsugare?

Anmäl
2009-12-27 06:50 #12 av: TinaH

# 9

Den ÄR så bra som den säjs i reklamen.

TIll och med min tyson, som alltid har varit sjåpig för klorklippning, lägger sig och njuter.

Vi fick åka in och söva honom förra hösten för att totalklippa hans klor.

Tar vi fram klotången - sticker han som en avlöning!

Vi har tränat och tränat och träna och kämpat....men nej!

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-12-27 06:53 #13 av: TinaH

hehe....min boy ligger jämte dammsugaren när jag dammsuger.
Tittar lite finurligt på den, och vill gärna hjälpa till och dammsuga...

Vet inte om Golden inte har något vett i vad som är och inte är "farligt".....och det kanske är tur det.....*S*

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-08 18:06 #14 av: Tezza

Jag vänjer mina hundar från de är valp att när man klipper klor så ligger man still och accepterar det. Är nu inne på min 6e hund och har aldrig någonsin haft en hund som protesterat vid kloklippning, de skulle jag tycka var väldigt jobbigt i så fall. När jag "sköter om" mina hundar är det bara för dem att gilla läget. Det sista jag skulle göra var att ta hunden till veterinären för kloklippning, som jag vet är vanligt. Sen kan de va en annan sak om man har en omplaceringshund.

Anmäl
2010-01-08 19:33 #15 av: TinaH

# 14

Jag har en blandras hund som jag har fått åka till veterinären och söva.
Det finns hundraser som har onormal snabb kloväxt, och det spelar ingen roll om vi klipper han här hemma eller inte.
Detta är oftast vanligast på rena jakthundar.
(Han är blnadning mellan Pointer / vorsteh / sibirien Husky)

Vi klipper dem 1 gång i veckan i bland 2, men vi vill inte ha den kamp sm blir, så jag ar en kvinna där jag tränar, som har jobbar 25 år som djursjukvårdare som hjälper mig med honom.
Det var hon som rekomenderade att jag skulle in och söva och klippa.

Vi har suttigt med ala fåra djur och lekt och klippt och myst och kelat och pillat med klotång sedan dag 1 som valp.
Men ibland räcker inte det.

Boy har jag inga som helst problem med.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-08 23:25 #16 av: Tezza

#15 Det är nog rätt indivuduellt hur snabbt klor växer. Två av mina hundar klipper jag varannan vecka och en 1 gång per månad.

Fast jag tror inte grejjen är att man pillar med klorna och leker med tången, de kan snarare leda till att man gör en grej av det hela, om du förstår hur jag menar.

Jag vänjer mina hundar från de är små (8v) att ligga på rygg i min famn. De får aldrig gå ner så länge de försöker, vilket de inte gör efter ett par gånger. Jag släpper ner valpen då den är helt avslappnad och oftast har den då somnat. Det här leder till att hunden blir mycket trygg i min famn och allt handlar om trygghet. Sen kan jag dona och göra vad jag vill med mina hundar då de är i minfamn/mitt knä och detta har funkat på alla mina hundar och jag har mycket svårt att se att en valp inte skulle acceptera detta i framtiden:)

Mina hundar får aldrig valet att bestämma vid kloklippningen (eller liknande) , samtidigt som de litar på mig och detta tror jag leder till att det funkar.

Anmäl
2010-01-08 23:37 #17 av: TinaH

# 16

Jag lägger inte mina hundar ner, jag låter dem stå.

Att lägga en hund ner kan uppfattas som ett hot mot hunden.
JAg låter dem stå.

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-08 23:47 #18 av: giffan

#16 så långt är jag med. Mina kan jag vänja så att det går att klippa. Men sen kommer min osäkerhet fram och jag kan ta villken hund som helst och få den hur osäker som helst för det sitter hos mig.

Så jag klipper inte klor själv då jag vet att jag "smittar" mina hundar med osäkerheten.

Tycker själv inte att jag är en dålig hundägare för det. För det är bättre att någon som inte gör hunden osäker får klippa så har man en snäll hund att klippa sen.

Tycker oxå att det är bäst att hunden ligger ner. Och om man vänjer hunden vid att ligga så ska den inte se det som ett hot.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-01-09 00:28 #19 av: TinaH

Ja har man den osäkerheten själv på att klippa klor, så förstår jag att folk skaffar 10 kort hos veterinärena.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-09 00:30 #20 av: [JeanetteK]

Jag har en flatkille på åtta månader som vi har haft i tre månader. Från början tyckte han att det var jättejobbigt att klippa klorna. Jag brukar borsta pälsen och klippa klorna efter duschen. Nu senast hade jag lite att fixa innan jag kunde ta mig ann honom och då satt han på mattan och såg helt frågande ut - "men hallå, skulle vi inte klippa klorna och borsta mig nu????".Glad När jag väl kom så la han sig ner och liksom pustade ut - allt är som vanligt igen! Flört

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2010-01-09 00:35 #21 av: giffan

#19 vem har sagt att man går till veterinären??

Chester har jag haft sen i mars/april och inte behövt klippa klor på ännu. han sliter dem så fint själv då han rör sig mycket ute.

Kollade klorna då han opererades hehe sköterska tyckte hon skulle passa på när han va sövd.. men det var inget att klippa.

men annars finns det andra som kan klippa. Bla är det en som har en hund butik här i trakten hon klipper gärna klor.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-01-09 13:09 #22 av: Tezza

#17 Nä att lägga en hund ner upplevs inte som ett hot om din hund litar på dig. Mina 3 hundar lägger ner varandra om vart annat dagarna i ända och inte är de hotfulla mot varandra inte.

 

#18 Ja håller med, glömde skriva det. Är man själv osäker på att klippa klor så smittar det lätt av sig på hunden å då är det nog smartast att låta någon annan göra den biten:)

Anmäl
2010-01-09 14:06 #23 av: TinaH

# 22

Konstigt att många veterinärer och sköterskor säger så, och har alltid hundarna ståndes, och säger så, men dem kan ju ha fel.

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-09 16:56 #24 av: giffan

#23 Ja de är oxå människor och kan ha fel.

eller så menar de att om DE lägger hunden ner att det kan kännas som hot. Men om DU gör det med DIN hund så är det inget hot för då känner ni varandra .

Annars så är det ett hot för hunden om den ligger på rygg när man myser i sängen eller soffan med..

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-01-09 17:05 #25 av: chrissan

Det är nog så att det upplevs olika beroende på vem som gör det. Vår bångstyriga hund, som hatar allt vad klo- och pälsvård heter, är som ett lamm hos veterinären. De lägger ned henne på röntgenbordet, sedan kan de röntga hennes ben i vilka obekväma positioner som helst, hon bara ligger alldeles stilla om vi gosar med huvudändan. Det är jättebra för hon behöver inte sövas vid undersökningen, mindre risk för komplikationer och kostar ca 1000:- mindre dessutom. Och så slipper man en groggy hund resten av dagen.

Men hon är inte skrämd, nästa gång vandrar hon in med nyfiken nos och viftande svans igen. Ääälskar alla veterinärer och djurvårdare, trots operationer och smärtor.

Anmäl
2010-01-09 17:15 #26 av: TinaH

# 25

Det "svarta fåret" har väll inte gått och blivigt bortskämd, hos veten!! Förvånad

För jag vet att dem kan fjäska och ge gotta på högsta hugg Flört

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-09 17:29 #27 av: chrissan

Jo!

I morse kl 03.00 skulle hon ligga mitt i min säng (vänligt att försöka värma mig i kylan, tyckte hon). När hon inte fick det så satte hon sig som en staty och lät som gamla gångjärn. Populärt värre kan jag säga.

Bortskämd, alltså. Hon blev det när hon var sjuk. Mycket populär på djursjukhuset. Alla andra hundar ylade av hemlängtan, hon försökte charma veterinären med att ställa sig på två ben och slicka honom i ansiktet (en dag efter operation av knä!)

Anmäl
2010-01-14 17:16 #28 av: flikkan77

Klippte klorna på min valp idag igen. Gick underbart bra!

Gjorde en miss med en Amstaff jag hade. Hon sov så hårt när hon var liten att jag ofta klippte klorna när hon sov. Sen när hon var runt 7-8 månader så sov hon inte så hårt längre... och att klippa klor hade hon ju aldrig varit med om så det var superfarligt!

Tog ett ganska bra tag att vänja henne vid det så efter henne ser jag till att ha vakna valpar när jag klipper. Oskyldig

Har en 12-årig Saluki med som är otroligt känslig. Hon skriker vid varenda klipp man gör och har alltid gjort det. Testade låta en veterinär klippa henne en gång men då blev hon ett monster och högg omkring sig så vi klipper hemma i lugn, ro och skrik. Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.