Sjukdomar

Ny sjukdom hos golden retriever

2010-01-06 08:55 #0 av: TinaH

För sju år sedan upptäcktes en helt ny sjukdom i nervsystemet hos hundar av rasen golden retriever. Symtomen drabbar rörelseförmågan och visar sig redan i valpåldern. En utförlig beskrivning av sjukdomen, som nedärvs på mödernet, finns nu i en avhandling av Karin Hultin Jäderlund från SLU.

Ny sjukdom i nervsystemet
hos golden retriever

 

Mitokondriellt nedärvd sensorisk ataktisk neuropati, eller SAN, är en ärftlig neurologisk sjukdom som hittills bara har setts hos hundar av rasen golden retriever. I Karin Hultin Jäderlunds doktorsavhandling beskrivs sjukdomen för första gången från grunden. Avhandlingen täcker den kliniska symtombilden, prognosen, de sjukliga förändringarna i nervsystemet och den genetiska bakgrunden.

Historien började hösten år 2002 då tre hundar med en ny typ av neurologiska symtom kom in till Smådjurskliniken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där de undersöktes av veterinär Karin Hultin Jäderlund. Hundarna var alla släkt med varandra och en ärftlig sjukdom kunde misstänkas redan på det stadiet. Totalt 27 hundar med denna sjukdom är sedan dess diagnosticerade och sjukdomsutvecklingen har följts noggrant hos de drabbade hundarna.

- Hundarna visade symtom som inte gick att hänföra till någon sjukdom jag sett eller hört talas om förut. Redan då anade jag att det var en sjukdom som ingen tidigare beskrivit, berättar Karin Hultin Jäderlund.

Samtliga 27 hundar visade sina första sjukdomssymtom redan i valpåldern. De hade alla ett onormalt rörelsemönster med okoordinerade rörelser och ostadighet. De drabbade hundarna blev långsamt allt sämre och cirka hälften av dem hade avlivats på grund av sina neurologiska symtom innan de fyllt fyra år.

Arvsgången visade sig vara maternell, vilket innebär att endast tikar hade fört sjukdomsanlaget vidare till sina avkommor. En sådan arvsgång för en sjukdom har bara konstaterats en gång tidigare när det gäller hund. Merparten av alla arvsanlag hos människor och andra djur finns i kromosomerna i cellkärnan, men den här sjukdomen orsakas av en defekt i den lilla del av arvsmassan som finns i cellernas mitokondrier - en arvsmassa som bara nedärvs genom äggcellen, och därmed bara från hondjur/tikar.

Mitokondrierna framställs ofta som cellens "kraftverk", där energirikt adenosintrifosfat (ATP) produceras för att sedan användas som bränsle i cellernas livsprocesser. De celler som drabbas hårdast av brist på ATP är företrädesvis de med hög energikonsumtion, t.ex. nervceller. Karin Hultin Jäderlunds undersökningar av sjuka hundar bekräftade att dessa hade dåligt fungerande mitokondrier och att nervceller tynade bort i långsam takt, vilket ledde till neurologiska symtom.

I fördjupade studier identifierades sedan en sjukdomsframkallande mutation i de mitokondriella arvsanlagen. Mutationen har gått att spåra cirka tio hundgenerationer bakåt i tiden och cirka fem procent av den svenska golden retriever-populationen har beräknats vara bärare av det defekta anlaget. Sedan mutationen upptäcktes har det tagits fram ett DNA-test som kan användas för att hitta anlagsbärare, så att sjukdomsanlaget inte behöver föras vidare till kommande generationer. Golden retriever kan därigenom bli en friskare ras. Likartade sjukdomar (s.k. mitokondriella sjukdomar) förekommer även hos människor och Karin Hultin Jäderlunds studier kan därmed tjäna som modell för motsvarande sjukdomstillstånd hos människa.

 

Källa: SLU

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-07 00:26 #1 av: MaGi67

Fruktansvärd sjukdom! Läsvärt o bra att få uppgifter om!

Anmäl
2010-01-07 00:50 #2 av: TinaH

ja visst är det!

inte för att jag är FÖR avlivning. Man älskar sina valpar och hundar över allt annat!!

MEN!

för att slippa spridning, kunde dem inte avlivat dem 27...
Jag menar även om dem får avelsförbud, så finns det oserigös heter på blandras sidan....

Jag är inte FÖR avlivning - men mot att sjukdommar som ärfliga sprids!

 

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-01-07 11:32 #3 av: MaGi67

Ja första reaktionen är nog att ta bort de 27 individerna men,  läser man vad den igentligen står;

I fördjupade studier identifierades sedan en sjukdomsframkallande mutation i de mitokondriella arvsanlagen. Mutationen har gått att spåra cirka tio hundgenerationer bakåt i tiden och cirka fem procent av den svenska golden retriever-populationen har beräknats vara bärare av det defekta anlaget.

Det blir många hundar det. O det tror jag är en omöjlighet att ställa sådana krav på en valpköpare att ta bort sin valp för att den visar sig var just anlagsbärare.

Det som är positivt är att man forskar kring det här o försöker med alla medel bromsa utvecklingen samt sätta avelsförbud på bärande individer.

Visst, det finns alltid okunnigt folk som trotsar förbudet o det är riktigt illa. Men många fler seriösa uppfödare tar detta på allvar o DNA testar avelsdjuren.

 

Det som är viktigt i denna fråga är att information om detta sprids i samhället!! Alla som går o funderar på valpköp måste få en chans att ställa krav på sina uppfödare att avelsdjuren skall vara fria från anlagen.

De som trotsar avelsförbudet gräver sin egen grop!!!

 

Ha dé gott!

Mvh MaGi67

 

 

 

 

Anmäl
2010-01-07 12:51 #4 av: TinaH

Det är skönt och veta att min Boy har engelska och Finska gener.
Att han är fullt frisk.

Men ett hel**te för dem som har detta i sina hundar gener, lider med dem...

Kan inget annat än att hålla med Mia omatt detta måste bli ett STOPP och att man hjälpsåt och sprida informationen.

Lika så om man har tänkt sig att sin Golden retriever ska gå i avel, tik som hane, att man kollar upp det man ska para med.
OK det gör man alltid, men nu en gång extra.

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-06-08 16:43 #5 av: AnneN

Avliva tror jag inte på annat än om hunden lider av det, men hoppas ju på avelsförbud på alla som bär på anlaget.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-09-02 12:31 #6 av: Linnea

Vi har en kompis som har tänkt ta valpar på sin hund (blandras vorsteh+ nåt annat). Hon har dåliga höfter och har avelsförbud men det struntar han i. Om man som uppfödare testar sina valpar och hittar anlagsbärare borde man kunna få bidrag för att kastrera/sterilisera dessa så att ingen kan ta valpar på dom. Det är nämligen inte alla som bryr sig.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl